За Иван Колев

 Иван Колев – почетен гражданин на община „Тунджа”

Скулпторът Иван Колев  е роден на 02.09.1928  година в с.Болярско, община Тунджа.

През 1960 г. завършва Художествената академия в град София, специалност „Скулптура” при проф. Михаил Кац .

От 1961 година е член на Съюза на българските художници.

През 1979 година експонира първата си самостоятелна изложба в галерия „Райко Алексиев” град София .

 През следващите години участва във всички общи художествени изложби в България. Участва в изложби в чужбина – Австрия, Франция, САЩ, Германия, Русия, Унгария, Чехия.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Варна, Сливен, Ямбол, галерии и частни лица от Франция, Мексико, Израел и други.

На Първия международен симпозиум за скулптури от камък в град Бургас печели първа награда със скулптурата си „Тризъбец на Нептун”, понастоящем реализирана в парка в град Бургас. Печели награда за композицията си „Адам и Ева” от Симпозиума  в град Сандански през 1983 година.

Най-значителни реализации на монументалните му творби са „Кольо Фичето” в град Бяла, „Захари Зограф” – град Ямбол, „Климент Охридски ” – град Преслав, „Висарион  Смолянски” – град Смолян, „Йоан Кукузел” – Националната художествена галерия, „Йордан Йовков” – село Жеравна, „П.Р.Славейков” – град Трявна , „Ванга”  в  с. Кабиле, „Адам и Ева” – град Сандански.

През последните години Иван Колев търси символите на националната идентичност и ги вгражда в циклите „Глаголически символи“, „Форма в пространството и пространство във формата“, „Анималистични фигури и др. За върх в анималистичната тема се счита творбата му, емблематична за гр. Ямбол – „Биковете“, намиращи се на моста  над река Тунджа.

„Очевидно г-н Колев е един от най-силните скулптори в свет а в момента” – пише Жан Пол Батис.

Освен в областта на скулптурата,  Иван Колев работи и в областта на литературата. Има издадени 4 книги –  разкази „Когато скулпторът поеме перото”, „Силата на греха”, „Мечтите на Чорбаджито“ и „Форма в пространството и  пространство във формата“.

Иван Колев два пъти е удостояван с орден „Кирил и Методий” І – ва степен.

През 1998  е удостоен с  Голямата награда на град Ямбол, а през 2008 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на община „Тунджа”.

Чрез Фонд „1300 години България” Иван Колев направи дарение от 365 свои творби на Художествена галерия  „Жорж Папазов”, гр.Ямбол и град Трявна. През 2008 година той дарява свои творби на община „Тунджа”, експонирани в Общински център за изкуство и извънучилищна дейност в с. Кабиле. За почитателите на изкуството и учениците особен интерес представляват уникални пластични решения на теми от анималистичната пластика, глаголически символи, съвременни композиционни решения, създадени върху основата на предмети от бита и културата на българина. В залите посетителите могат да видят освен фотосите на монументалните творби на автора, също и малка пластика, графични рисунки, акварели, пастели и др. В музейната експозиция, сред атмосферата и духа на творбите на автора, се провеждат литературни четения и срещи с изтъкнати творци на изкуството и културата. В залите се обучават деца от училищата на територията на Община „Тунджа” в дейности, свързани с изобразителното изкуство. Творбите на Иван Колев са школа за младите творци, създаващи им благоприятна среда и творческа атмосфера за работа.

С това национално богатство от художествени произведения Община „Тунджа” и село Кабиле се превръщат в любопитна туристическа дестинация, даваща възможност на ценителите и любителите на българското пластично изкуство да се запознаят с големия талант, огромната работоспособност и щедрост на дарителя – скулптора Иван Колев.

 Не пропускайте възможноста да се докоснете до хармонията и духовността, които излъчват творбите на големия майстор в българската и европейска пластика скулптора Иван Колев!

 Съставил: Радостина Колева- гл. уредник на Музейна експозиция – Иван Колев    с. Кабиле

Стойка Цингова – изкуствовед:

Иван Колев е скулптор от национална величина. Неговият стил на работа е идентичен и разпознаваем. През цялото си творчество той следва една пластична линия на опростеност на формите, на обобщеност на линиите. Детайлите, там където ги има, са само маркери и носители на замисъла на творбата, а не обременяващ елемент. Използвайки изразните средства на конкретния материал – камък, глина, дърво, бронз и пр., той не губи тази лапидарност в нито едно от произведенията си.

Неговите паметникови творби се отличават с подчертана монументалност, която подсилва внушението в тях. Фигурите са издължени, за да се подчертае красотата и обаянието на българския дух, и на неговият носител – българинът.

Родолюбец в мислите и в сърцето си, Иван Колев не спира да се вдъхновява от националните идеали и националната индентичност на българите. Това е видно във всяка една от неговите творби – било то скулптура, рисунка, акварел или пастел.

Ако се вгледаме в анималистичната му малка пластика, ще открием далечна препратка с глинените фигури на животни, открити по нашите територии. Други от тях пък излъчват същият български реализъм, познат ни от творчеството на Елин Пелин, Йовков и Вазов.

Интересни са търсенията на автора при малките пластики с по-абстрактна визия на формата. Там той залага не само на геометризма, но и на въздушността – творбите му са своебразни мозайки от форми, които образуват цялостен смислен силует.

В заключение ще добавя, че всяко едно произведение има свое собствено състояние, което грабва зрителя и го задържа с обаянието си. Независимо през кой период от творчеството му е изградена дадена творба, тя остава с модерно и съвременно звучене и не е загубила смисъла си в течение на времето.